COPD

Wat is COPD?

De afkorting COPD  staat voor Chronic Obstructiv Pulmonary Diseases (chronische obstructie van de luchtwegen). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen aan de luchtwegen maken het ademen lastig. Bij COPD is het slijmvlies van de luchtwegen langdurige ontstoken. Dat kan gepaard gaan met slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Kleine luchtwegen verliezen hierdoor op den duur hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook en uitlaatgassen, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD. Een piepende ademhaling kan onderdeel zijn van deze reeks van symptomen. Patiënten met COPD hebben vaak luchtweginfecties, waardoor hun conditie verder achteruit gaat. Deze perioden worden wel exacerbaties genoemd. COPD kan grote beperkingen geven, thuis en op het werk.

Problemen met ademhaling

Inademen lijkt moeilijk te gaan, terwijl eigenlijk vooral uitademen problemen oplevert. Als u zich inspant gaat u sneller ademen. Daardoor kan de druk in de borstkas te groot worden voor de kleine, minder stevig geworden luchtwegen, waardoor ze dicht kunnen gaan zitten. De ademhaling wordt kort en oppervlakkig. Ook de zogenaamde hulpademhalingsspieren gaan meedoen om toch voldoende zuurstof binnen te krijgen. Ademen kost dan echter veel energie en u wordt snel benauwd. Als patiënt met beginnende COPD merkt u dat tijdens zwaardere lichamelijke inspanning zoals fietsen tegen de wind in of hardlopen. Als COPD verergert, wordt u al benauwd bij traplopen of stevig wandelen. COPD is een aandoening die niet genezen kan worden. U moet ermee leren leven, evenals als de mensen om u heen. Dat is, zeker in het begin, heel emotioneel en levert veel onzekerheid op. Neem de klachten serieus en zorg voor een goede behandeling. Daarbij werken veelal uw huisarts, specialist, fysiotherapeut, gespecialiseerde verpleegkundige en/of thuiszorg samen.

Wat is de oorzaak van COPD?

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Rook veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met fijne stofdeeltjes kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak na het veertigste levensjaar merkbaar worden. Als u last krijgt van benauwdheid en hoestbuien wanneer u zich inspant, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar voor u is het extra belangrijk dat uw conditie op peil blijft. Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden steeds verder afnemen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm ophoesten dan kan de fysiotherapeut  u helpen met het aanleren van een effectievere manier van hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen bij kortademigheid.

Conditie

De Fysiotherapeut  kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie. Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsschema op ter verbetering van uw conditie. Eventueel  krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm- en beenspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen.

Hoesten

Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij emfyseempatiënten zijn de longen echter minder stevig en werkt hoesten juist averechts. De fysiotherapeut leert u een methode om zo effectief mogelijk slijm op te geven. Hierdoor komt u ook sneller van luchtweginfecties af en kunt u die eventueel voorkomen.

Ademen

Als u kortademig bent kan de fysiotherapeut  u leren uw ademtechniek en -tempo aan te passen zodat u minder snel benauwd wordt  en uw eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Zo houdt u activiteiten langer vol en krijgt u er ook weer meer plezier in.

Blijven bewegen

Of het verbeteren van uw conditie nu weken of maanden duurt, het is noodzakelijk dat u na de behandeling zelfstandig verder gaat met bewegen. Uw fysiotherapeut geeft u hierover advies. U kunt bijvoorbeeld gewoon gaan sporten bij een sportvereniging voor de patiënt met beginnend COPD. Wanneer uw arts of fysiotherapeut dit afraadt, is er de mogelijkheid om op een verantwoorde manier uw conditie op peil te houden bij Fysiotherapie en Training Klaroenstraat.

Verdere informatie

Op de website van de Longfonds kunt u verdere informatie vinden. Klik hier voor de website van de Longfonds.