Welkom bij Fysiotherapie & Training Klaroenstraat

Wie zijn wij?

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan voor kwalitatieve en persoonlijke fysiotherapie en daarbij werken wij met effectieve behandelmethodes.

Wat is COPD?

De afkorting COPD  staat voor Chronic Obstructiv Pulmonary Diseases (chronische obstructie van de luchtwegen). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen aan de luchtwegen maken het ademen lastig. Bij COPD is het slijmvlies van de luchtwegen langdurig ontstoken. Dat kan gepaard gaan met slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Kleine luchtwegen verliezen hierdoor op den duur hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook en uitlaatgassen, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.
Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD. Een piepende ademhaling kan onderdeel zijn van deze reeks van symptomen. Patiënten met COPD hebben vaak luchtweginfecties, waardoor hun conditie verder achteruit gaat. Deze perioden worden wel exacerbaties genoemd. COPD kan grote beperkingen geven, thuis en op het werk.

Problemen met ademhaling

Inademen lijkt moeilijk te gaan, terwijl eigenlijk vooral uitademen problemen oplevert. Als u zich inspant gaat u sneller ademen. Daardoor kan de druk in de borstkas te groot worden voor de kleine, minder stevig geworden luchtwegen, waardoor ze dicht kunnen gaan zitten. De ademhaling wordt kort en oppervlakkig. Ook de zogenaamde hulpademhalingsspieren gaan meedoen om toch voldoende zuurstof binnen te krijgen. Ademen kost dan echter veel energie en u wordt snel benauwd. Als patiënt met beginnende COPD merkt u dat tijdens zwaardere lichamelijke inspanning zoals fietsen tegen de wind in of hardlopen. Als COPD verergert, wordt u al benauwd bij traplopen of stevig wandelen.
COPD is een aandoening die niet genezen kan worden. U moet ermee leren leven, evenals als de mensen om u heen. Dat is, zeker in het begin, heel emotioneel en levert veel onzekerheid op. Neem de klachten serieus en zorg voor een goede behandeling. Daarbij werken veelal uw huisarts, specialist, COPD fysiotherapeut, gespecialiseerde verpleegkundige en/of thuiszorg samen.

Wat is de oorzaak van COPD?

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Rook veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met fijne stofdeeltjes kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak na het veertigste levensjaar merkbaar worden.
Als u last krijgt van benauwdheid en hoestbuien wanneer u zich inspant, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar voor u is het extra belangrijk dat uw conditie op peil blijft. Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden steeds verder afnemen.