Wat is een gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)?

CooL-7 gaat starten op dinsdag 16 maart 2021. (deze groep is vol)

CooL-8 gaat starten op donderdag 25 maart 2021. (deze groep is vol)

CooL-9 gaat starten in mei 2021. (12 plekken beschikbaar)

CooL-1, CooL-2, CooL-3, CooL-4, CooL-5 zijn gestart in 2019. CooL-6 is gestart op 18 juni 2020.

“Gezonde leefstijl in het basispakket” kopten de kranten en nieuwssites afgelopen week. Er wordt gesproken over de Gecombineerde Leefstijl Interventie die vergoed gaat worden. Maar wat is dat nu precies?

Vanaf 1 januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijl Interventie opgenomen in het basispakket voor mensen met overgewicht. Daarbij gaat het om mensen met een BMI van 30 of hoger. Ook mensen met een BMI tussen de 25 en 30 komen in aanmerking wanneer zij een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Een Gecombineerde Leefstijl interventie richt zich op:

  1. het verminderen van de energie-inname en het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten
  2. meer gaan bewegen
  3. psychologische ondersteuning bij het maken van de gewenste gedragsverandering

Een Gecombineerde Leefstijl Interventie kan alleen in aanmerking komen voor vergoeding wanneer deze bewezen effectief is.

CooL: een GLI

Een voorbeeld van zo’n bewezen effectieve Gecombineerde Leefstijl Interventie is het programma CooL (Coaching op Leefstijl). Dit programma richt zich op voeding, beweging, slaap en ontspanning. De afgelopen jaren is dit programma gegeven door leefstijlcoaches aan 358 deelnemers, en onderzocht.

Het basisprogramma:

  • een intake van 60 minuten
  • 8 groepssessies van 1,5 uur
  • 2 tussentijdse individuele gesprekken van elk 45 minuten
  • een eindgesprek van 60 minuten
  • tussentijdse contactmomenten met deelnemers en verwijzers (hiervoor staat in totaal 60 minuten)

Het onderhoudsprogramma: idem aan het basisprogramma qua opzet. De inhoud van de groepssessies verschilt uiteraard.

De effecten van het CooL-programma waren positief: deelnemers bewegen meer, zitten minder en eten gezonder. Ook is hun intrinsieke motivatie versterkt en is hun kwaliteit van leven toegenomen. Deelnemers zijn daarnaast ook afgevallen, gemiddeld 2,2 kg en behouden dit gewichtsverlies op de langere termijn. 22% van de deelnemers heeft een gewichtsverlies van meer dan 5% van hun lichaamsgewicht.

Deze positieve resultaten hebben er mede toe geleid dat Gecombineerde Leefstijl Interventies vanaf 1 januari 2019 worden opgenomen in het basispakket.

Heeft u vragen over CooL of over deelnemen aan het CooL programma neemt u gerust contact op via rijswijk@leefstijlfysiotherapeut.nl of 06-50288152.